Logo estrella Unitat · Argentona per la República} Unitat · Argentona per la República

Sobre el Projecte T, la pavimentació dels carrers Dr. Samsó i Dr. Farrero

Aquest article és una transcripció de la intervenció d’Isidre Viñas al ple municipal de setembre de 2024, també disponible a YouTube en vídeo.

Projecte T

En junta de govern local del proppassat juliol van aprovar inicialment un projecte de Reurbanització d’uns trams dels carrers Dr. Samsó i Dr. Farrero. Ho van fer per vacances suposo que perquè tinguéssim més temps per llegir-lo i fer al·legacions si s’esqueia; ara ja ha passat el termini d’exposició pública i no s’hi poden fer al·legacions.

Doncs ens va passar per alt, no ens en vam assabentar com altres partits mínim un, és un projecte en el qual no han deixat participar als grups de l’oposició, segons ens van dir vostès en una reunió recent (el passat dia 20) perquè són temes tècnics i no tenen temps d’ensenyar-nos-ho tot.

Tampoc, i això sí que és greu, ho han ensenyat als veïns per tal que poguessin opinar, aportar solucions i donar la seva conformitat, també segons vostès perquè són temes tècnics i no cal.

Doncs mirin, sí que cal perquè aquest projecte conté decisions que afecten altres futurs projectes i perquè les solucions proposades són com tot a la vida discutibles i susceptibles de millora.

Els hi posaré uns exemples.

Respecte a la tipologia del carrer

En primer lloc, estaria bé abans de decidir com ha de ser aquest carrer o qualsevol altre del centre, tenir una idea més global de com ha de ser el centre del poble i per exemple de quin grau de vianització cal. Així sabríem si uns carrers han de ser amb plataforma única o no i quins amb aparcament; també sabríem quins materials hi van bé, si vorades de granit com correspon als centres històrics o no, o quin tipus de panot o llosa, il·luminació, mobiliari urbà, etc.

Respecte a la secció del carrer

Decideixen una secció a diferent nivell entre vorada i calçada, també es decideix que els encreuaments siguin plataforma única elevada, una bona solució per pacificar el trànsit. Però, per què no han valorat fer-ho tot al mateix nivell? Potser hauria anat bé consultar el poble i no fer un projecte com una mena de catàleg de solucions, aquí pujo aquí baixo. El carrer Dr. Farrero es configura com una mena de muntanya russa.

Respecte dels materials

Han decidit pavimentar les voreres amb una peça de formigó, la VULCANO de 10x30 que és un molt bon material amb un bon gruix però potser excessiu per a voreres de carrers secundaris. Ja s’havia col·locat a altres indrets com a la Plaça Montserrat amb bon criteri perquè és un projecte singular, o a Josep Soler on és plataforma única i conviuen vehicles i vianants — en aquest carrer, a diferència del projecte T, s’ha col·locat amb mides diferents 20x40, i recentment a la plaça nova davant el Bon Àrea l’han col·locat de 10x30 però de color gris. Mentre que al projecte T és de color arena.

Val a dir que la Peça Vulcano només la fabrica una única empresa, i que amb aquesta decisió casem Argentona amb un fabricant, perquè imagino que la resta de carrers del centre seguiran el mateix criteri, el que no sabem és si seran de color Arena o color gris, o potser fem meitat i meitat.

En canvi, les vorades que ara són de granit les canvien per formigó, amb el qual perdem qualitat. Ja ningú posa vorades de formigó en centres històrics. També podria haver sigut un tema a discutir amb els veïns, penso.

Cal un paviment que val el doble i que no té un trànsit intens? És un luxe que potser cal valorar prèviament.

I una última cosa respecte del paviment. El posaran a tot arreu, o només al centre? I quins carrers? Per exemple Dr. Farrero fins a on? Marina, Cirés?

Aquestes són coses prou importants perquè es tinguin clares abans de començar a pavimentar carrers.

Arbrat

El tema de l’arbrat és especialment significatiu i difícil d’entendre.

Segons pressupost tallen 59 arbres, tots plàtans, i en col·loquen 11: 3 aurons i 8 Freixes. (L’Auró és igual d’al·lergogen que el plàtan i la Freixa encara més, segons la guia del verd urbà de la Diputació de BCN.)

Ara bé, als plànols i a la memòria es diu una altra cosa. A la memòria (punt 1.6) es diu que es conserven els plàtans de Dr. Farrero entre Puig i Barcelona, però als plànols això no s’hi veu.

Si fem cas als plànols, el projecte inclou 7 arbres a Dr. Farrero i 8. Samsó. Ara mateix n’hi ha 27 a Dr. Farrero i 34 a Dr. Samsó. És a dir, passem de 61 (que tots són plàtans) a 15 dels quals sembla que, 4 són plàtans que es conserven a Dr. Farrero, 8 freixes nous a Dr. Samsó i 3 aurons a Dr. Farrero.

Això ja ho sap l’associació de veïns que tant vetlla pels plàtans? O la senyora Pasqual, ja li han dit al Sr. Bassa, que també n’és un defensor aferrissat?

Una dada força interessant és que els arbres que es posen són 18-20 això vol dir que el perímetre a 1 m d’alçada és entre 18 i 20 cm. Facin la prova prenguin un cordill de 20 cm de llarg i dibuixin un cercle o més fàcil, facin un cilindre enrotllant un DIN A4 pel cantó petit, veuran l’arbret que ens posaran a canvi d’uns que com a mínim tenen 60 anys.

Són decisions polítiques que una participació ciutadana validaria o no, però com a mínim es debatria.

Uns darrers comentaris

Al projecte han desaparegut els guals d’accés als edificis, tot i que afortunadament al pressupost no. Tampoc sabem on van els aparcaments per motos i carrega i descarrega. Ni hi ha cap banc, i ben segur que algun veí els hi hagués demanat.

És de tots sabut que la gent gran agraeix molt anar trobant llocs per seure pel carrer, i si hi cap un cotxe aparcat, també hi cap un banc. Com a tema menor han previst 4 papereres de plàstic penjades dels fanals. De debò que no es podia posar alguna cosa més digna? Aquests temes també hauria estat bé consensuar-los amb els veïns.

A la memòria (punt 1.3) es diu que una de les raons per fer el projecte són textualment “l’existència de canonades de fibrociment que han arribat al final de la seva vida útil i l’acumulació́ de nombroses actuacions de reparació de fuites a la zona”. Però resulta que tot el centre té canonades de fibrociment i, per tant, no dona a aquesta intervenció una preeminència, i segons dades de vostès, les incidències a la xarxa d’aigua en aquests dos carrers són 2 i 2 en els últims anys, el que de cap manera es pot considerar una xifra “nombrosa”.

Finalment, si haguessin fet participar els veïns, algú hauria tret el tema de l’ombra que els arbres fan als fanals perjudicant la il·luminació del carrer. Els tècnics llavors segur que haurien valorat la possibilitat de posar sistemes més eficients com per exemple les ballarines (llums penjades de cables situades al mig del carrer) així ens estalviaríem situacions quasi còmiques com posar un fanal darrere d’un arbre a mig metre fruit segurament de la descoordinació entre qui projecta l’enllumenat i qui projecta el carrer.

I tot això amb un calendari d’obres de 12 mesos. De debò necessiten un any per pavimentar 3.800 m²?

Els hi agrairíem per acabar que desessin el projecte T al calaix, que gastin els quasi 850.000 € en reparar les dotzenes de forats que martiritzen als nostres veïns, i que engeguin un debat per veure com han de ser els carrers del centre històric i quin grau de vianització ens cal. Fem tard i fa vergonya saber que som pràcticament l’únic poble del maresme sense una zona de vianants com cal al centre de la vila.

I per acabar si ens demanen que col·laborem ho farem i serem proactius, però si ens imposen els projectes sense voler ni parlar-ne, es trobaran la resposta adequada.